Over NL-menu

NL-menu is in 1992, in de beginjaren van het World Wide Web, opgezet om informatiebronnen van Nederlandse organisaties op internet te registreren en te rubriceren. Aanvankelijk heeft een samenwerkingsverband van Surfnet, de Nederlandse universiteiten en de Koninklijke Bibliotheek (KB) zich over het bouwen van deze nieuwe dienst ontfermd. Halverwege de jaren negentig heeft de KB de centrale redactie op zich genomen, na het wegvallen van enkele partners.

Hoewel NL-menu een veelgebruikte en gewaardeerde internetdienst was om Nederlandse websites te vinden, besloot de KB per 1 april 2004 te stoppen met NL-menu. De immer groeiende inspanningen om de dienst uit te breiden en actueel te houden, konden niet langer in overeenstemming worden gebracht met de beleidslijnen die de KB had uitgezet voor de toekomst. De gegevens van NL-menu zijn per 1 april 2004 overgedragen aan de Vereniging van Openbare Bibliotheken, die deze heeft geïntegreerd in haar sociaal-culturele database De GIDS, een dienst van Bibliotheek.nl.

Na ruim 2 jaar niet meer gebruikte te zijn, heeft Vinden.nl B.V. in september 2006 de domeinnaam www.nl-menu.nl overgenomen van de Koninklijke Bibliotheek. Vinden.nl heeft van NL-menu een uitgebreide webgids gemaakt die gebaseerd is op de Open Directory en verbeterd is met eigen technologieën. Daarnaast zijn er snel menu´s toegevoegd waar bezoekers een overzichtelijk menu te zien krijgen van relevante websites in een bepaalde categorie.